KEZDŐLAP

BEKÖSZÖNTŐ

PROGRAM

ELŐADÓK

ELŐZMÉNYEK

KÉPEK

KAPCSOLÓDÓ LINKEK

HASZNOS

RÁDIÓREKLÁM

HONLAP 2005

HONLAP 2004

HONLAP 2003

 

;

 

Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


 

 

 

 

 

K i k e z e k a z e m b e r e k ?

 

3T csoport A 3T csoport / Kukár István, Novák Attila, Szuhaj György/ 2002 óta működik művészeti csoportként. Elsősorban a kortárs képzőművészet, ezenbelül is a performance megismertetése, elfogadtatása a céljuk. Mivel mind a hárman Budapesttől távol, Békés megyében élnek és tanítanak, érzik azt az űrt ami körülveszi az újabb kifejezési módokat.
Többekközött építettek már utat a Fekete-körös mélyére, próbálták megmenteni a művészetet a hólyagfejűektől, partra vetett halként vergődtek a művészet nélküli világban, lelopták a tüzet az égről, majd visszajuttatták oda, építettek "emlékművet" homokzsákból az árvízi védekezőknek. Mind Szarvason, mind Budapesten nagysikerű kiállításon a legkülönbözőbb technikák gazdag tárházával mutatták be egy állat (disznó) szociológiai jelenlétével a múlt a jelen és a jövő összefüggéseit.
Bátran nyúlnak a legkülönbözőbb anyagokhoz, a minél teljesebb kifejezés érdekében.

Another Way A banda 2002-ben alakult a vésztői Másik Oldal nevű csapatból, ahol Gida [gitár, ének - jelenleg basszusgitár] és Tomi [dob - jelenleg ének] már együtt zenéltek. Hozzájuk csatlakozott Tomi [basszus - jelenleg gitár], és felvették az Another Way nevet. Számtalan koncert következett - neves bandák társaságában :) A banda gyors, lényegretörő hardcorepunk zenét játszik. 2002 decemberében felvettük első anyagunkat, az a cime, hogy Az Ég Nem Ott Kezdődik, Ahol A Felhőket Látod. Rákerültünk egy 3way split anyagra is, ahol a litván Hope Dies Last és a tapolcai Iszonyat mellett a mi négy számunk is szerepel. 2004 januárban felvettük a második anyagot is,amely az olasz Ingegnoval közös anyagon jelent meg a NemArt gondozásában. 2004ben egy rövidebb szünetet tartott a zenekar, azonban az év elejétől négytagúra bővülve [Bandi - dob] újra aktívak vagyunk és koncertezünk ahol csak tudunk. Ha szeretnél valamelyik anyagból egy példányt, akkor a zenekar honlapján megtalálod a cimünket, de a koncerteken is hozzá lehet jutni, sőt az összes szám letölthető a weblapról. Szivesen megyünk bárhová játszani, úgyhogy ha bulit szervezel, akkor azonnal szólj! A zenénket annak ajánljuk, akik nyitottak a durva zenékre, szeretik a HC-t, nem riadnak vissza egy kis grindcore-tól, sőt néhány dallamosabb résztől sem. ;)

Ági 50 - Kontroll-válogatás koncertek
Újra megjelenik az "Ezerkilencszáznyolcvanhárom"
A Kontroll Csoport 25 éves az idén. Először1980-81 szilveszterén az első Kontroll Csoport koncerten az alapítótagok előadásában hallhatta Wahorn András (ex A.E. Bizottság) pomázi házának fészerében a szilveszteri házibuli közönsége az Ős-Kontroll dalokat. Az Ős-Kontroll tagjai Hajnóczy Csaba, Kistamás Laci, Bárdos Deák Ági, Hajnóczy Árpád és Iványi Norbi (aki sajnos néhány éve tragikus körülmények közt elhunyt) voltak.

Az Ős-Kontroll - mely rövid időn belül Farkas Zoltán basszusgitárossal bővült, mentesítve Hajnóczy Árpádot a basszus gitározás és a szaxofonozás kettős feladata alól - Müller Péter (akkor még nem sziámi) belépéséig létezett. A Kontroll Csoport tehát 1981-ben vált azzá, amely formában később ismertté és népszerűvé lett. Ekkor a doboknál már Lehoczki Karcsi ült, s a fúvósszekciót Ujvári János erősítette.

Mivel ebben az évben Bárdos Deák Ági jeles évfordulót ünnepel, megkapta a Kontroll Csoport két másik énekesétől Kistamás Lacitól és Müller Pétertől - mint a mesében - ajándékba a dalokat. Így lett ennek a programnak a címkéje az ÁGI 50 , bár Újvári János is az idén ünnepli félévszázados szülinapját.

A dalok a régiek, a zenészek ugyanazok, de a félreértések eloszlatása végett szeretnénk kijelenteni: a mostani formáció NEM a Kontroll csoport! Az ifjabb generáció jobb, ha tudja: jelen esetben - mint ahogy a Gödör klubban március 14-én is tette - Bárdos Deák Ágnes áll frontemberként a zenekar élén, de ez nem volt mindig így.

Bárdos Deák Ági 50 éves - és a Kontroll Csoport 25 éves -jubileumára szánjuk többek közt ezt a néhány koncertet, amellyel idén a közönség elé állunk.

Az évforduló alkalmából újra megjelenik a Kontroll Csoport eddig egyetlen stúdió felvétele az "Ezerkilencszáznyolcvanhárom". Az egykor dupla CD 79 percnyi zenei anyaga ma már egy CD-re is felfér, s a borító füzet archív fotóinak nagyrésze eddig seholsem volt látható. Rövidesen pedig elindul az együttes dokumentatív weboldala: a www.kontroll-csoport.hu is.

Csókolom Beindult koncert, mindenki táncol, a színpadon a Csókolom. Tánczene,
rock and roll, tangó, reggae, szerelmes dalok...

 

 

 

Dj Joezz! Kb 10 éve játszok lemezeket bulikban. Még a 90es évek közepén az acid és a drum and bass adta a kezdeti lökést, mára kitágult ez a tér és idő. Jelenleg a Narancs klubban népszerű pop-rock bulit tartok hugommal péntek esténként. Egyéb helyeken és eseményeken inkább réteges zenéket, jazzt, ethnot, triphopot vagy éppen kisérleti zajzenét szeretek lejátszani. Itt a populárisabb és az alternatívabb műfajok közt egyensúlyozva próbálok majd tologatni.

 

 

 


Dreamsonic Még az ősidőkben Oláh Szabolcs és Kiss László néhány év próbálkozás (HIN) után a gyulai Álomhatár zenekar alapításába fogott (Oláh Sz. - gitár, ének; Kiss L. - basszusgitár; Nagy Ferenc - dob), amely 2000-ben befejezte működését, ugyanis progresszív, melankolikus, középtempós, "alteros" műfaját tekintve életképtelennek bizonyult az ezredfordulón (is). A srácok belefáradtak abba is, hogy a dobosok szinte váltófutásszerűen adták át egymásnak az ütőt.
A dobos nélkül maradt két tag megunta a sikertelenséget és a szintén gyulai, lényegesen populárisabb stílusú Ginsonic zenekar által (Baracsi István - gitár, ének; Oláh Sz. - gitár; Kiss L. - bass.; Hőgyes Elek - dob) keresett menedéket a kiégés elől. A dobosok itt is sűrűn váltogatták egymást ("tradíció"!), de a vég 2004-ben érte a Ginsonic több-kevesebb sikerrel szegélyezett útját, mikor az együttesből kilépett az énekes/gitáros. (Eközben az eredeti szerzőpáros, Laci és Szabi a Felföldi Ferenc által rendezett darab, a "Nyílt tengeren" betétdalát írta, amiből később kialakult az első Dreamsonic szám, a "Hajnali emlék".)
A megmaradt tagokból alapítódott a Dreamsonic 2004. ősze elején, a tényleges kezdet azonban október 28.-án történt meg, teljes holdfogyatkozáskor. A koncepció: lélekre és testre is ható: mély mondanivalójú, de mégis táncolható, pörgős zene (a név eredete: Álomhatár+Ginsonic).
Oláh Sz. keresgélése folytán a kötelező billentyű-köröket Kovács Pál (Békéscsaba) kezdte el róni, majd természetesen, ahogy már megszokott, korai váltás történt a dobok mögött: Elektől Kulcsár Krisztián (Tótkomlós) vette át a takkot. A group januártól - addig csabai próbatermüket építették, többnyire éjjel - próbál aktívan. Kicsivel később csatlakozott Bohus Péter Pál (Békéscsaba), aki az ütős-szekción erősíti tovább a sound-ot. Ennek utána, majd' pont egy évvel, hosszas keresgélés után csatlakozott a hatodik: Séllei József flótásember. (A zenekar tagjai keresztények, talán nem véletlenül...)
Első fellépésüket (mely nem tekinthető debütálásnak) február elején, a szökőár-károsultak javára történő rock-esten követték el, alig negyed órában. "Igazi" debütálásuk kb. egy évvel (2006), néhány számmal, sok stúdiózással és próbával később tervezetett meg.

Az eredeti, teljes felállás:
Oláh Szabolcs - gitár, egyéb
Kovács Pál - billentyűk, kütyük
Séllei József - fuvola, flóta, furulyák
Kiss László - basszusgitár
Kulcsár Krisztián - dob
Bohus Péter Pál - percussion

EFZÁMBÓ HAPPY BAND A zenekar efZámbó István megfogalmazásában:
"Tudatmódosítószertelen őserős katasztrófazenekar"

1950 január 3-án született Salgótarjánban. A képzőművészettel gyerekkora óta foglalkozik rendszeresen. Autodidakta, társművészetekkel is kisérletező művész.
A szentendrei Vajda Lajos Stúdió, a Bizottság együttes, a Happy Dead Band egyik alapitója, 1976 óta a Művészeti Alap és a Képzoművész Szövetség tagja. 1983-ig a Fiatal Képzömuvészek Stúdiójának is a tagja volt. Művei megtalálhatók magán és közgyűjteményekben, kül és belföldön. / Magyar Nemzeti Galéria kortátrs gyűjtemény, Ludwig gyüjtemény Aachen Németország, Vasteros Konst halle Svédország, Nünberg Stadt Muzeúm Grafikai Gyüjtemény Szentendrei Ferenczi Múzeum, Székesfehérvár István Király Múzeum, Kaposvár Rippl-Rónai Múzeum stb.

Fontosabb egyéni kiállításai: 1987. Xantusz János Múzeum, Győr. 1990. Konst Halle Södertelje, Sveden. Istvan Király Múzeum, Székesfehérvár. 1992. Salgótarjáni Rajz Biennále, Nógrádi Történeti Múzeum. 1996. Művésztelepi Galéria. Szentendre. 2000. Erdész Galéria, Szentendre. 2001. Galéria 1900. Budapest Galéria (3 Karma). 2003. Párizs Gallery Escape Cinko

Díjak: 1990. Képzo-és Iparművész Szövetség díja, V. Országos Rajzbienálé, Salgótarján, 1990. XX. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat. Salgótarján Város Tanács díja. 1996. Magyar Alkotóművészek Egyesülete Képzoművészeti Tagozat díja. VIII. Országos Rajzbienálé Salgótarján. 1997. Művelodési és Közoktatási Minisztérium festészeti díja. Budapest Vigadó Galéria Fehér képek kiállításán. 2000. Magyar Köztársaság Érdemes Muvésze díj. Szentendrén él.


Kanada Káosz 1997 ben kerültem a Tilos Rádióba, innentől kezdve a tudatos zenei válogatásnak szentelem időm jelentős részét. Hívhatjuk DJ-zésnek is. Elsosorban a nem fosodorba tartozó zenék értékmentésére szakosodtam, kiemelt zenei területeim a 60-70-es évek fekete inspirációjú zenéi és az ezekből később újraértelmezett darabo ( értsd : Jazz-Funk-Soul-Beat-Reggae és ezek modern értelmezései: Hiphop-Jungle-Break-Ragga) Mára a magyar 60-as évek, elsősorban kislemeztermését szelektálom a folyamatos ismeretlen darabok újrafelfedezésével, bizonyítván, hogy, egy jó ütem, vagy jó groovy zene nincs időhöz kötve, csupán tálalás kérdése. Azaz szettjeimben mindezeket a felsorolt zenéket érintem kortól és stílustól függetlenül, a jókedv és tánc kedvéért. Hallgass rám!

 

Mondo A tavalyi fellépés óta jelentősen kibővült repertoárral jelentkezik a Mondo. A koncepció ugyanaz: a népi és az elektronikus zene elegyítése; a világ muzsikáinak megszólaltatása - különös tekintettel a magyar népzenére - nem mindennapi hangszerekkel (csak néhány példa: szitár, didjeridoo, kalimba, torokének). A néha kicsit improvizatív, de egyébként kidolgozott nóták témái közt újdonságként jelent meg a balkáni népzenéből ismert páratlan ritmika egy-egy dalban, és az egyébként sem szegényes hangszerpark is bővült néhány zeneszerszámmal az előző Csalánleves óta.
Az itt-ott meditálós, néha pedig táncos, vagy éppen utazós muzsikát nemcsak a népzenét kedvelőknek érdemes meghallgatni, hanem azoknak is, akik szertik azt az érdekes hangzásvilágot, amit az egymástól távol álló dolgok összekapcsolása teremt meg.

Negative Illusions A Negative Illusions banda 2002-ben alakult meg, Nagy Dániel (vokál) és Simon István (dob, vokál) ötleteként. Simon István csoportársa volt Sajti Csaba (gitár), akinek szolt és csatlakozott a bandához. Az első évet ezzel a felállással húztuk le, és Dani akkor még basszozott, illetve "hörgött". István dobolt, akkor még nem vállalt énekes szerepet, Csabi pedig egyedül töltötte be a gitáros szerepét.

Puj Tivadar (bassz) 2003-ban csatlakozott mint másod gitár, így húztuk egészen 2005 márciusáig, amikor pedig Ritter Tamással (gitár) beszéltünk egy pénteki lazulós estén a Rock Caféban. Az ő csatlakozása hozta meg a változást a bandában, akkor alakult ki a jelenlegi felállás. Az első demo felvétele a nyáron junius közepén kezdődött el, igy belelátásunk lett külső szemmel abba amit csinálunk.

Az első koncertünk egy karácsonyi rendezvényen volt december 16.án, ahol egy szintén iskolai punk rock bandával a "Visszabüfögött Tökfőzelék"-kel léptünk fel. További terveink közt szerepel fesztiválokon, illetve nagyobb városokban és klubbokban fellépni, megmutatni magunkat a nagyérdemű előtt.

Stílusban, a metalcore vonalat követjük, amiből több együttes volt hatással ránk, mint például az As I Lay Dying, Killswitch Engage, It Dies Today, amikből a dallamos riffek, a dinamikus energikus hangzás és a vokál volt hatással a zenénkre.
További terveink folyamatosan bővülnek és majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő!

NOMADA Az öttagú Nomada zenekart 2003-ban alapította a roma származású énekes-gitáros Balogh Gusztáv. A Nomada a magyarországi cigány zenei hagyományból merít, azonban teljesen egyedi hangzású zenét hoz létre a különféle stílusok elegyítésével. Dalaiban szinte mindig érezhető a négynegyedes esztam , melyet a kanna, a szájbőgő és a ritmusgitár teremt meg. A cigány ének- és ritmusvilágot a dob és a basszusgitár groove-jai tovább gazdagítják, színesítik, azonban a szólisztikus hangszerek, a tangóharmonika és a hegedű által teljesedik ki az a speciális hangzás, melybe a cigány folklór mellett számtalan egyéb népzenei stílus (latin, spanyol, arab, szerb) is beleolvadt. http://www.nomada.hu/

NOVOTNY TIHAMÉR művészeti író, szerkesztő - 1979-ben jelent meg első írása a Művészet folyóiratban, azóta rendszeresen publikál.
1984-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karának népművelés-történelem szakán.
1985. október 15-től - 1998. január 31-ig a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának /Szentendre, Ferenczy Múzeum/ munkatársaként dolgozott, kezdetben helytörténész, majd 1988-tól művészettörténész-muzeológus beosztásban. 1987-ben a Képzőművészeti Alaptól féléves művészeti írói ösztöndíjat, 1988-ban az Eötvös József Alapítványtól a Marosvásárhelyi Műhely (MAMŰ) tevékenységét feldolgozandó és dokumentálandó kutatási ösztöndíjat, 1989-ben a Művelődési és Közoktatási Minisztériumtól nívójutalmat kapott. 1991-ben egyik alapító tagja a Budaörsön újjáalakuló MAMŰ-nek, azaz a MA(születő) MŰ(vek) Társaságnak. (Az egyesület székhelye 1994-től Budapesten található.) 1993-94-ben részt vett az ELTE Művészettörténeti Tanszék a '80-as éveket kutató OTKA-programjában. 1994-2002 között egyik aktív szervezője a Vajda Lajos Stúdió Kulturális Egyesület rendezvényeinek. 1997-ben szakmai és művészeti érdemeiért Vác város Neufeld Anna Emlékdíját kapta. 1997. június 16-tól - 1999. december 31-ig a Magyar Televízió Vizuális Művészetek Szerkesztőségénél dolgozott. 1998-2001-ben külsős szerzőként részt vesz a Kortárs Magyar Művészeti Lexikon címszavainak írásában. 2000. január 2-től - december 26-ig munkanélküli ellátásban részesült. 2001. február 1-től - július 15-ig a szentendrei MűvészetMalom és Teátrum képzőművészeti vezetője. 2001. július 16-tól szabadfoglalkozású művészeti író, szerkesztő. 2002-től a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület, 2003-tól a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Képzőművészek Batthyány Körének a tagja. 2004-től a Muravidék kulturális folyóirat társszerkesztője.

Kiállításokat szervez, rendez és nyit meg, művészeti eseményeket dokumentál, cikkeket, tanulmányokat, esszéket, könyveket ír, szerkesztői tevékenységet is folytat. Kutatási területe a kortárs és a XX. századi képzőművészet.

Fontosabb könyvei, szerkesztett kiadványai: Első világháborús katonaemlékek antropológiai és művészetszociológiai vizsgálata, Múzsák Közművelődési Kiadó, 1987; Pontos Időrendben - Sorsfürkésző írott azonosulási kísérletek a képzőművészet világából (Válogatás), VLS Kulturális Egyesület, 1998; Bukta Imre, Új Művészet Könyvek 10, 1998, (Bán Andrással); Aknay János, Szentendre, 2000; A szentendrei Vajda Lajos Stúdió (Antológia) /Wehner Tiborral/, Szentendre, 2000; A szentendrei Vajda Lajos Stúdió: 1972-2002 (Dokumentum- és szöveggyűjtemény), Szentendre, 2002; Aknay János - Angyalos könyv, Szentendre, 2004; Szétguruló üveggolyókban - Tanulmányok, esszék, művészportrék, kiállítás-megnyitók, beszélgetések a vizuális kultúra és a kortárs képzőművészet tárgyköréből (1979-2004), Szentendre, 2004; A Dunaharaszti Baktay Ervin Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény, Dunaharaszti, 2006, (előkészületben); 10 + 2 éves a Patak Csoport, 2006, (előkészületben).

SŐRÉS ZSOLT "SHAPESHIFTING" - SŐRÉS ZSOLT KONCERTJE LÁTHATATLAN NÉMAFILMEKRE
Zene: SŐRÉS ZSOLT - mélyhegedű, egyedi készítésű hangszerek, elektronika, rádió, mikrofonok, cin stb.

NAGYÍTÁS

Stylaw zenekar A Stylaw zenekar 2004 szeptemberében indult 5 taggal: Földesi Mátyás-dob, Müller Attila- szaxofon, Nagy László- basszusgitár, Csépai Gábor- mc,
Árvai Olivér- gitár. Zenéjük lendületes, új stílusú zene,
rock-funky-ska elemekkel.A 2005-ös Jim Beam Tehetségvadászat 3. helyezette,
egyben különdíjas zenekara, egy Tama Rockstar dobfelszerelés nyertese. 2005
szeptemberétől kezdve 16 saját számmal koncertezik a zenekar leginkább
pesti klubokban(szinte az összes közkedvelt szórakozóhelyen), de az ország
szinte minden pontját bejárták már nyomot hagyva maguk után. A honlap
elkészítése után- www.stylaw.hu- sok időt fordítottak a nagylemezre, ami
november végén kerül a boltokba Stylaw-Exodus címen. Videoklip is készült
2006 nyarán Come to my Babylon címmel, ami hamarosan a hazai zenecsatornán
lesz látható.

Ván Hajnalka: Jankay Tibor művészete, Kortárs Galéria, Művészetek Háza Békéscsabán - 2005-ben végeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetem művészettörténet szakán. Utána az Antik Zsolvay nevű kerámiagalériában, majd az Ernst Múzeumban helyezkedtem el Budapesten. 2006 áprilisától vagyok a Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria művészettörténésze.
Az előadásom elsősorban Jankay Tiborról szól, a békéscsabai születésű képzőművészről, aki 1948-tól élt Los Angelesben, és 1994-ben bekövetkezett halálakor Békéscsaba városára hagyta hagyatékát. Kalandos életét, művészetét, alkotásaival illusztrálva mutatom be, valamint gazdag gyűjteményéből is vetítek néhányat.
Ezután a Kortárs Galéria, és a még csak terv formájában létező Művészetek Háza nevű projekt kerül sorra, teljessé téve a Jankay művészetével kapcsolatos múlt-jelen-jövő láncolatát.

 

 

CSALÁNEVŐK URBANIZÁCIÓS TÖREKVÉSEI, ELSŐ KÉTNAPOS INVÁZIÓ!