KEZDŐLAP

BEKÖSZÖNTŐ

PROGRAM

ELŐADÓK

ELŐZMÉNYEK

KÉPEK

KAPCSOLÓDÓ LINKEK

HASZNOS

RÁDIÓREKLÁM

HONLAP 2005

HONLAP 2004

HONLAP 2003

 

 

Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


 

 

 

 

 

ELŐZMÉNYEK

1991- ben, Pósteleken, a kastélyrom falai közt került megrendezésre először a fesztivál, Csalánleves I. címmel. Ezzel létrejött a térség első intermediális, művészeti és életmód fesztiválja, amelyről Dr. Cs. Tóth János így ír az Új Művészetben:
"Jóval többen voltak jelen nézők- résztvevők, mint egy jónevű művész múzeumi tárlatán. Egy fehér folt ismét eltűnt a térképről- aki jelen volt ezen az eseményen, már nem olyan vizuális képet alkot a világról, mit eddig."

A Csalánleves II- n, '92- ben, a hazai és külföldi művészek két napot töltöttek meg programokkal.
Egy- két név a résztvevők közül:
Block- csoport: Block, Budapest; Tóró Attila: Határok, Románia, Sepsiszentgyörgy; Barta Sándor: Evangélium, Románia, Arad; Veres Szabolcs: Előétel a csalánleves után, Románia, Sepsiszentgyörgy, Majoros Gyula: Nyolcadik utas a gémeskutas, Kecskemét; Ütő Gusztáv, Kónya Réka: Földrajzóra, Románia, Sepsiszentgyörgy
Kiállítók:
Schéner Mihály, Békéscsaba- Budapest, Győrffy Sándor, Budapest, Darabos Edit, Békéscsaba, Penyaska László, Békéscsaba
Költők:
Kántor Zsolt, Szarvas, Fehér József, Gyomaendrőd, Kalmár Zsolt, Békéscsaba
Zenei attrakciók /a teljesség igénye nélkül/:
Békés Banda, Békéscsaba, Szokolay Dongó Balázs, Tótkomlós, Madrapur, Budapest, Tankcsapda, Debrecen, Andersen, Hollandia, Cseh Marcell Gábor és Malosik Miklós, Budapest, Kopasz Tamás: Vér /audioinstalláció/ Budapest

Mivel a III. Csalánleves Fesztivál során a látogatók mennyisége kezelhetetlenné vált, a rendezvény jó időre bezárta kapuit.
2000- ben, új helyszínen folytatódott a fesztivál, amely még csak egy emlékest volt, de 2001- ben ismét szerepeltek filmvetítések, performanszok, előadások, kiállítások, valamint egy kicsit változtatva az eredeti törekvéseken, könnyűzenei koncertekkel kiegészítve.

A VI. Csalánleves a "újkoriak" közül a legsikeresebbnek mondható, mind az előadások, programok színvonalában, mind a résztvevők létszámában.
A rendezvény neve mellé a MOST mozaikszót ragasztottuk, amely a Művészeti Olimpikonok Sokoldalú Találkozóját takarta. Ez a 2001- es Művészeti Olimpia résztvevői számára egy alkotótábort, szabadegyetemet jelentett, amely így integrálódott a Csalánlevesbe.
A mellékelt plakát részletes programján is látható, hogy fotós, szépirodalmi, grafikai, számítógépes grafikai, filmes- média szekciókban vehettek részt a fiatalok.
Emellett amatőr filmesek alkotásait tekinthették meg az érdeklődők, koncertek, tűzönjárás, Gubis Mihály és a Kaval- kád szerepeltek a programok között.
A három nap során közel 1000 látogatója volt a rendezvénynek az ország számos pontjáról, ebből többen sátrakkal, 3 napra költöztek ki.

............................................